Ce este Opalul

„Opalul… întrupat din gloria celor mai frumoase pietre preţioase, poate fi descris doar cu o dificultate
inexprimabilă: conţine în sine focul domolit al rubinelor, purpura sclipitoare a ametistelor,
verdele marin al smaraldelor, strălucind toate într-o incredibilă uniune.
Unele opale îndrăsnesc să rivalizeze cu brilianţa celui mai strălucitor azur…
al paletei pictorului, altele sunt aidoma flăcării sulfului arzând
sau a unei flăcări atâţată de ulei.” — Plinius cel Bătrân
 

Va mulţumim pentru vizită şi vă invităm să citiţi în rândurile care urmează
câteva informaţii esentiale care vă pot ajuta în alegerea bijuteriei
potrivite pentru dumneavoastră sau persoanele dragi!date_generale

Opalul este o piatră semipreţioasă naturală rara (din acest motiv opalul nu se exploatează pe cale industrială), măsurata în carate. Tehnic opalul este un mineraloid amorf, un silicat hidratat cu formula chimică SiO2*nH2O. Datorita caracterului amorf este clasificat ca un mineraloid, spre deosebire de alte forme de silicaţi de obicei clasificaţi ca minerale. La nivel microscopic opalul este alcătuit din silicaţi sferici de 150-300nm dispuşi într-o reţea hexagonală sau cubică. În funcţie de calitatea opalului, se poate obţine un preţ pe carat similar sau mai mare cu cel al diamantului. A fost găsit pe toate continentele, dar 97 % din opale provin din sudul Australiei. Opalul de foarte bună calitate poate fi considerat una dintre cele cinci pietre preţioase ale lumii, celelalte fiind diamantul, safirul, smaraldul şi rubinul.

Culoarea mineralului este foarte variabilă, avand nuante de roşu, brun, galben, portocaliu, albastru, mov, verde. Expresia de „opalescenţă” reprezinta tocmai jocul de culori fascinant care se formează prin fenomenul de interferenta şi difracţie a luminii care trece prin microstructura opalului. De-a lungul timpului scriitorii au asemănat această opalescenţă cu vulcani, galaxii, efecte caleidoscopice şi focuri de artificii.despre_opal

Miturile şi povestirile despre această piatră pot fi găsite practic pe tot mapamondul şi în toate culturile, fiind descoperit în antichitate, cu nu mai puţin de 4.000 ani în urmă. Originea cuvântului „Opal” provine din limba sanscrită veche („upala” înseamnă bijuterie), ajungând ca mai apoi să formeze rădăcina cuvântului grecesc „opallios” – tradus prin „schimbare de culoare”. În Grecia Antică se credea că pietrele de opal sunt chiar lacrimile lui Zeus şi erau la fel de preţuite ca şi diamantele; aducând cu ele darul clarviziunii şi profeţiei, putând încredinţa purtătorului succesul în viaţa publică, afaceri şi relaţii amoroase.
Opalul în cultura romana era purtat ca şi simbol al speranţei şi purităţii, facilitând o serie de efecte benefice printre care şi vindecarea bolilor.
În cultura arabă opalul putea conferi purtătorului puterea invizibilităţi, fiind mai apoi considerat talisman al hoţilor şi spionilor.
În India antică se credea că Zeiţa Curcubeului,într-un efort disperat, s-a transformat într-un opal pentru a pune capăt admiraţiei nesfârşite pentru frumuseţea sa şi avansurilor nedorite primite din partea celorlalţi zei.

În Evul Mediu, opalul a fost considerat drept o piatră aducătoare de noroc doarece se spunea că însumează calităţile şi proprietăţile fiecărei pietre pietre preţioase al cărei culoare se găsea în spectrul de culori al opalului. A fost cunoscut drept Ophtalmius, piatra-ochiului pentru că se credea că poate avea efecte benefice în afecţiunile oculare.
Tot în Evul Mediu, tinerele cu părul blond purtau bijuterii din opal pentru a preveni schimbarea nuanţei şi a-şi păstra strălucirea.

De-a lungul timpului au existat destule zvonuri şi superstiţii despre pietrele de opal: la un moment dat datorita creşterii popularitaţii opalului comercianţii de diamante au început să răspândească zvonuri cum că opalul ar putea aduce ghinion purtătorului. Această credinţă ridicolă a existat de destul de multă vreme pe tot globul, existând persoane care şi astăzi împărtăşesc aceste păreri nefondate. Ceea ce multă lume nu ştie este că această proastă reputaţie se datorează parţial unei singure persoane: celebrul scriitor Sir Walter Scott şi romanului său „Anne de Geurstein” în care personajul principal capătă trăsături necurate şi moare după ce opalul pe care îl purta este distrus de către apa sfinţită şi o desconspiră. Concluziile pe care publicul le-a tras din această operă literară au reuşit să prăbuşească piaţa de opal, provocând o scădere radicală a preţurilor şi cererii pentru mai bine de jumătate de secol până când în 1877 un uimitor opal negru a fost descoperit în sudul Australiei şi piaţa de opale a fost pusă din nou în mişcare. Această descoperire a însemnat scăderea producţiei europene şi dezvoltarea celei australiene, unde găsim şi astăzi cea mai însemnată sursă de opale. Regina Victoria a Angliei a ajutat la scăderea proastei reputaţii a pietrelor de opal de la acea vreme, purtând numeroase bijuterii cu pietre spectaculoase de opal şi oferind numeroase cadouri din bijuterii de opal. Acelaşi lucru a fost făcut şi de către regina Elisabeta a II-a, ajutând la sporirea popularităţii opalului.


cum_sa_avem_grija_de_opale

Deoarece iubim opalele, am vrea sa educam clientii nostri sa aiba grija de aceasta piatra semipretioasa pentru a se bucura cat mai mult timp de frumusetea ei.
Opalul este o piatra moale, avand aproximativ aceeasi duritate ca si sticla, deci este important s-o tratati cu grija pentru a evita deteriorarea acesteia.

Nu purtati bijuteria cu opal daca exista vreun pericol de a fi zgariata sau sparta. Cele mai pretioase opale au in compozitie 5-6% apa. In consecinta, opalul se poate sparge daca este tinut intr-un mediu uscat sau daca sufera schimbari mari de temperatura.

Incercati sa evitati temperaturile foarte ridicate sau zonele cu umiditate foarte joasa.

Recomandam a nu se intra in apa cu bijuteria de opal. Opalul absoarbe apa cand este udat sau cand este expus la umiditate mare. Cand piatra este uda, culoarea ei se va schimba si isi va pierde stralucirea pana cand se va usca complet.

De asemenea, este de evitat expunerea prelungita la soare si caldura, precum si contactul cu produse cosmetice, chimicale si detergenti.evaluarea_opalului

Valoarea unui opal depinde de mai multi factori : tipul opalului, tonul de baza, coloritul, stralucirea, modelul, banda de culoare si imperfectiunile.
Alt factor important este calitatea taieturii si a slefuirii, marimea si forma pietrei.

In momentul in care se face evaluarea, se tine cont de toate aceste aspecte si astfel se stabilesc caratele opalului.
Toti factorii prezentati mai sus stau la baza evaluarii opalului, dar foarte importanta ramane si experienta evaluatorului.
Nu exista o metoda standard pentru evaluarea opalului. Fiecare opal este unic in felul sau in ceea ce priveste modelul, stralucirea, coloritul, forma si mai presus decat toate acestea frumusetea ei.tipuri_de_opal

Exista mai multe tipuri de opale:

  • opalul natural (100% natural asa cum este gasit in minele de exploatare)
  • opalul dublet (este un opal compozit sintetic format dintr-un strat de opal preţios lipit pe o baza de opal comun)
  • opalul triplet (este un opal compozit sintetic format dintr-un strat de sticlă incoloră sau cuarţ alb lipit peste stratul de opal preţios, acesta din urma fiind lipit la randul lui pe o baza de opal comun)
  • opalul sintetic (artificial, produs industrial in laborator)
  • opalit (artificial, produs industrial in laborator, avand un aspect alb lăptos, transparent şi cu irizaţii de diferite culori, în general galben şi bleu)


opalul_natural

tip_01_opal_negru Opal Negru – este caracterizat de o culoare inchisa (N1-N4) ce determina o stralucire deosebita a culorii care nu se regaseste la opalele deschise la culoare. Termenul de “opal negru” nu inseamna ca piatra este complet neagra, ci doar ca are o culoare inchisa in comparatie cu opalul alb.
 tip_02_opal_alb Opal Alb – cunoscut si ca “opalul de lapte”, opalul alb are o culoare deschisa. Este mai comun si in general nu prezinta culori la fel de vii ca opalul negru. Cu toate acestea, opalul alb poate fi absolut magnific din punct de vedere al coloritului, in cazul unei pietre de calitate buna.
 tip_03_opal_bloc Opal Bloc – de obicei, se formeaza in strat subtire pe roca de fier si de aceea se pastreaza fragmentul de fier pe spatele pietrei. De aceea acest tip de opal este foarte inchis la culoare, dar cu intensitati deosebite ale culorilor.
 tip_04_opal_cristal Opal de Cristal – poate fi oricare din opalele prezentate mai sus, in cazul in care piatra are o textura transparenta sau semi-transparenta. Opalul de cristal poate avea o culoare inchisa sau deschisa, generand astfel termene ca „opal negru de cristal” si „opal alb de cristal”.
 tip_05_opal_foc Opal de Foc – din punct de vedere tehnic, singurul tip de opal cunoscut ca “opal de foc” este opalul mexican care, de obicei, are o culoare portocalie distinctiva. In prezent, termenul este folosit pentru a descrie orice tip de opal care prezinta cu preponderenta culoarea rosie (in general, aceasta se observa cel mai bine la opalul negru).  Rosu este o culoare rara prezenta in irizatiile opalului si de aceea opalele care contin aceasta nuanta sunt valoroase.
 tip_06_opal_matrice Opal Matrice – este opalul care prezinta irizatii sub forma unei retele de vene sau de granule in roca gazda (nisip sau roca de fier). In general, prezinta culori intense observate in compozitia rocii gazda.


 opalul_artificial

Opalul sintetic – este opalul creat in laborator si care are structura similara cu opalul pretios.

Imitatia de opal   – se foloseste ca baza un material colorat acoperit de un strat de plastic transparent sau rasina.

Opalul Dublet & Triplet – sunt partial realizate de om, constand intr-o foita subtire de opal natural lipit de o baza neagra. Tripletul are in plus un capac de cuart sau sticla pentru a intensifica culorile, a proteja piatra si a da impresia de bijuterie naturala. Scopul realizarii opalurilor de tip dublet sau triplet este de a imita valoroasele opaluri negre, la costuri mult mai mici. Sunt sensibile la apa, iar datorita faptului ca straturile sunt lipite, apa se poate infiltra si va da bijuteriei un aspect de ceata.

Urmatoarele desene exemplifica diferentele intre opalele naturale, cele de tip dublet si triplet.

tip_07_opal_solid Solid (cabochon) – se prefera taierea opalului in aceasta forma daca piatra de origine este suficient de groasa. Opalul este lasat in starea lui naturala, doar este taiat si lustruit de taietor.
tip_08_opal_dublet Dublet – o foita subtire de opal veritabil va avea culori intense pus pe o baza de siliciu sau de opal comun lipit cu rasina.
tip_09_opal_triplet Triplet – peste dublet, se pune o bucata de cuart care intensifica si mai mult culorile.

PIETRELE VANDUTE PE ACEST SITE SUNT 100% NATURALE, PROVENITE DIN MINELE DIN AUSTRALIA, ETIOPIA SI MEXIC
PIETRELE VANDUTE PE ACEST SITE NU AU FOST SUPUSE TRATAMENTELOR CHIMICE SI NU SUNT “PIETRE COMPUSE” (DUBLET SAU TRIPLET)tonuri_de_baza

Tonurile de baza se refera la fundalul sau la culoarea de baza a opalului ce variaza de la negru, intunecat catre culori deschise.
In general, opalele cu tonuri de baza deschise sunt mai putin valoroase decat cele cu tonuri de baza negre sau intunecate deoarece acestea din urma au culori mult mai intense.

Scala tonurilor de baza AOGIA 1-9

scala_tonurilor_de_baza

coloritul

Expresia de „opalescenţă” reprezinta tocmai jocul de culori fascinant care se formează prin fenomenul de interferenta a luminii cu microcristalele opalului.
Daca un opal prezinta un spectru variat de culori, acesta este mult mai valoros decat un opal cu o singura culoare ce nu se schimba la lumina.

Este important ca spectrul de culori sa se modifice cand opalul este rotit, iar culoarea sa fie vizibila din toate directiile.stralucirea

Stralucirea se refera la intensitatea si claritatea culorilor prezente in opal.

Stralucirea produselor aflate pe acest site este masurata in functie de urmatorul sistem de raportare:

1 Slab, 2 Opac, 3 Stralucitor, 4 Foarte Stralucitor, 5 Sclipitormodelul

Modelul segmentelor colorate ce dau nastere jocului de culori specific opalului este unic fiecarei pietre in parte. Exista totusi anumite modele generale in care pot fi incadrate pietrele de opal:

 model_01_arlechin Arlechin segmente largi de culoare in care aria de reprezentare a fiecarei culori este aproximativ aceeasi ca dimensiune si forma (ca un mozaic sau o tabla de sah)
 model_02_vitraliu Vitraliu – similar cu modelul arlechin, dar cu zone neregulate si aleatorii
 model_03_panglica Panglica linii de culori paralele si in cascada
 model_04_paie Paie fasii subtiri aleatorii de culori suprapuse
 model_05_paleta Paleta – exact ca paleta de culori a unui pictor
 model_06_caractere Caractere chinezestifasii subtiri de culori suprapuse ce seamana cu scrisul chinezesc
 model_07_floral Floral – model aleatoriu cu o buna raspandire a culorii
 model_08_fulger Fulger rotativ – arii mari de culoare ce se pastreaza chiar daca piatra este rotita
 model_09_licurici Licurici – piatra cu mici puncte sau pete de culoarebanda_de_culoare

 
Grosimea benzii de culoare din opal este in concordanta cu forma si marimea fiecarei pietre.
Opalul bloc are de obicei o dunga foarte subtire de culoare datorita modului in care acest opal se formeaza din punct de vedere geologic. 

imperfectiunile

 
Imperfectiunile care pot afecta valoarea unui opal sunt multe si variate: sparturile majore, microfisurile,
nisipul sau alte minerale ce apar ca si incluziuni in piatra de opal, sectiuni lipsite de culoare sau in ceata etc.